3
 

Hoe kan ik talenten laten ontplooien door mijn loopbaanbeleid?

Een duurzaam loopbaanbeleid binnen de organisatie is essentieel om medewerkers gemotiveerd aan de slag te houden en hen toe te laten om hun talenten optimaal te ontplooien.

Wat is een loopbaan?

Een loopbaan wordt gevormd door de opgebouwde werk-gerelateerde ervaring van de medewerker in het verleden én het perspectief dat de medewerker heeft op zijn/haar professionele toekomst. De loopbaan is eigendom van het individu, niet van de organisatie. Ze valt ook steeds minder samen met tewerkstelling in de organisatie, nu meer en meer mensen van job veranderen doorheen hun loopbaan.

Hoe creëer je een duurzaam loopbaanbeleid?

Organisaties hebben alle baat bij een duurzaam loopbaanbeleid, dat gericht is op alle medewerkers en dat verankerd is in de bedrijfsstrategie en het HR-beleid van de organisatie. Dankzij het loopbaanbeleid kunnen medewerkers hun competenties en talenten ontwikkelen, en kunnen ze groeien in hun job of doorgroeien naar een andere job (ook binnen de organisatie). Het is dus een win-win situatie voor medewerkers én de organisatie.

Zelf aan de slag?

Op de website van Lont vind je verschillende tools rond loopbaanontwikkeling, gericht op het niveau van de organisatie, de leidinggevende, het team en de individuele medewerker;

Bron:

De Vos, A. (2016). Loopbanen in beweging. 10 wegwijzers voor een duurzaam loopbaanbeleid. Leuven: Acco.