4
 

Wat zijn de voordelen van werkplekleren?

Via werkplekleren kan je de competenties en talenten van je (potentiële) nieuwe medewerkers ontdekken, ontwikkelen en versterken.

Werkplekleren bestaat onder verschillende namen en vormen in schoolse of niet-schoolse context, denk maar aan stages, het deeltijds onderwijs, de leertijd (‘leercontract’), IBO (Individuele Beroepsopleiding), instapstages, ...

Een kwalitatieve begeleiding (en opleiding) van de leerling/cursist/medewerker dient steeds voorop te staan. Het is ook belangrijk om een kwalitatieve match te vinden tussen de leerling/cursist/medewerker en de werkplek (en de noden van de organisatie) anderzijds.

Win-win situatie

De leerling/cursist/medewerker doet praktijkervaring op en maakt kennis met een reële werksituatie. Maar ook voor de organisatie kan werkplekleren voordelen bieden:

  • Het kan een rekruteringskanaal zijn dat organisaties de gelegenheid biedt eventuele toekomstige werknemers alvast op te leiden.
  • Het laat organisaties in contact komen met scholen en/of andere stageplekken, zodat kennis en ervaring kan uitgewisseld worden.

Waar kan ik hulp krijgen?